donderdag 24 december 2009

Prettige feestdagen!


Te weinig kerstkaartjes in huis? Postzegels op? Stuur een digtale wenskaart van Care2!

Dit sociale netwerk van wereldverbeteraars  werd opgericht in 1998 en telt reeds 12 miljoen leden. Op hun website vind je niet alleen info over verschillende goede doelen zoals dierenwelzijn, milieu, mensenrechten enzovoort, maar ook online petities én een heel leuke collectie GRATIS e-cards!
Voor elke kaart die jij verstuurt schenken zij een bedrag aan een goed doel.

Je hebt een zeer ruime keuze : klassieke kaartjes (volgens onderwerp) maar ook bewegende e-kaarten die je herkent aan het oranje camera-pictogrammetje. Klik op personalize om je kaart mét boodschapje te versturen...

Onze top 3 kerstkaartleveranciers :
  1. Camilla Eriksson met Carolers (lekker swingende rendieren en een kleine maar felle kerstman) Feliz Navidad (vrolijk) of King (klassieke, sfeervolle kerstkaart)
  2. Rubber Chicken met de grappige (engelstalige) Louise The Angel : Stocking Stuffers  of Louise The Angel : Present
  3. Doe-kaartjes van Yael 'Billy' Biran : Do a Reindeer, voor wie snel piano wil leren spelen... of Tree Time voor wie zelf z'n kerstboom wil versieren...

maandag 21 december 2009

Boek van de week: Aardappelsalade per post / Lena Gorelik

In 1992 verhuist Lena Gorelik op elfjarige leeftijd van Sint Petersburg naar Duitsland. in 2004 verscheen haar eerste roman die nu in vertaling is verschenen als Aardappelsalade per post..

Lena Gorelik schrijft onder andere over haar jonge levenservaringen in Rusland en vergelijkt deze met de dagelijkse gang van zaken in haar nieuwe Duitse omgeving. Middels een nuchtere en nauwgezette schrijfstijl worden deze verschillen op een verpletterende wijze aan het licht gebracht. In een paar volzinnen schetst ze de ellende in het Rusland ten tijde van de opkomende perestrojka, zonder in de slachtofferrol te kruipen. Sterker nog: dit is de normale wereld zoals zij die tot voor de verhuizing als normaal achtte.
Met haar familie in Duitsland aangekomen, lijken de culturele verschillen haast onoverbrugbaar. In eerste instantie worden ze geruime tijd in een kamp opgevangen. De vreemde taal, de vreemde gewoonten, de vreemde mensen, de vreemde omgeving, alles maakt een onwezenlijke indruk en beïnvloedt de verdere ontwikkeling van Lena’s jeugd.
Haar huidige huwelijk en de gevaarlijke ontmoeting met haar ex-vriend geven het verhaal een persoonlijke inkleuring.
Het boek lijkt een samenraapsel van 46 korte verhalen of columns, maar dat zou deze roman ernstig tekort doen. Het is wel degelijk een coherente vertelling over maatschappij, familie, vriendschap en geschiedenis. Door de soms afstandelijke en vaak relativerende, humoristische ondertoon blijven melancholie en dramatiek beperkt.
Dit boek geeft in al zijn eenvoud een scherp inzicht in verschillende levenswijzen en laat zien dat het huidige welvaartsniveau in de westerse samenleving niet vanzelfsprekend is.

maandag 14 december 2009

Boek van de week

"De tijd van verwondering" Richard Holmes


Onze wereld is onttoverd. Snotapen zeilen in hun eentje over de grote oceanen, ook in Patagonië verkopen ze tegenwoordig T-shirts en sleutelhangers, en de maan is allang passé als reisbestemming. In tweehonderdvijftig jaar hebben wetenschap en techniek de aarde van de meeste van haar geheimen beroofd.

In 'De tijd van verwondering' roept Richard Holmes de sfeer op die net voor die grote doorbraken heerste. Holmes kent die spannende periode, de scharnier tussen de achttiende en de negentiende eeuw, heel goed als biograaf van de romantische dichters Shelley en Coleridge, en die twee duiken ook in dit verhaal op: wetenschap en poëzie vertoefden toen nog graag in mekaars gezelschap.
Holmes toont de wereld van de ontluikende wetenschap in een groepsportret van een tiental, hoofdzakelijk Britse, personages. De centrale figuur is Joseph Banks, die als jongeman in 1769 met James Cook naar het paradijselijke Tahiti reisde en terugkeerde met een scheepslading planten en dieren. De meest aandoenlijke van zijn protegees waren Wilhelm Herschel en zijn zus Caroline. Wilhelm was een joodse immigrant uit Hannover die aan de kost kwam als muzikant. In zijn vrije tijd bouwde hij eigenhandig telescopen die de peilloze diepten van het heelal zichtbaar maakten. Vanuit zijn tuin in Bath ontdekte hij eerst Uranus en later talrijke dubbelsterren en verafgelegen nevels. Caroline voegde daar een reeks kometen aan toe.
Van een heel ander kaliber was de flamboyante Humphrey Davey, het wonderkind van de scheikunde. Na een reeks jeugdige experimenten met lachgas exploreerde hij met groot succes het gebruik van elektriciteit in de scheikunde. Heel Europa kende hem als de man die het dodelijke mijngas had gekooid.
Er schuilt ten slotte een vreselijke paradox in dit verhaal: wanneer verwondering omslaat in kennis, is het resultaat vaak botte macht.

Wetenschappers zijn het mooist wanneer ze zoeken, niet wanneer ze vinden.


vrijdag 11 december 2009

MIA's



Op 8 januari 2010 worden voor de derde maal de MIA's (Music Industry Awards) uitgereikt. Deze Vlaamse muziekprijs is een initiatief van Muziekcentrum Vlaanderen en de VRT. Je kan hiervoor stemmen van vrijdag 4 december tot vrijdag 25 december.

donderdag 10 december 2009

prentenboeken: thema kerstmis




laat de voorleesweek nog wat langer duren! samen met de kinderen op de bank een mooi prentenboek voorlezen, een gezellig moment tijdens de komende vakantieperiode om even tot rust te komen.



de bib heeft prentenboeken die je helemaal in de sfeer brengen. je vind ze onder het thema kerstmis.

dinsdag 8 december 2009

Boek van de week

De geheime archieven van het Vaticaan

De geheime archieven van het Vaticaan spreken al eeuwenlang tot ieders verbeelding Voornamelijk door zijn onvergelijkbaar lange geschiedenis, waarvan de oorsprong veel verder teruggaat dan deze van de instelling zelf en verbonden is met het ontstaan, het wezen, de werking en de ontwikkeling van de Romeinse Kerk.

Daarnaast dragen de unieke locatie, de grootse documentaire schatten en de beperkte toegankelijkheid bij tot dit mysterieuze aura.
Je legt een onvergetelijke wandeling af langs de meest bijzondere plaatsen en documenten van de geheime archieven. Van de voor academici toegankelijke leesruimtes tot de ontoegankelijke zalen, gedecoreerd met prachtige 17de eeuwse fresco's, en lokalen waar vele duizenden documenten bewaard worden.
Doorheen de pagina's van dit boek ontdek je een 100-tal documenten . Zij zijn geselecteerd en op nauwkeurige wijze toegelicht door specialisten van de Vaticaanse archieven.
Een aantrekkelijk en sfeervol boek, zowel voor de gewone leek als voor de academicus!

filmpje

donderdag 3 december 2009

Jeugdboekentip: Mijn broer, de nieuwe en ik van Martha Heesen



Ik was klaarwakker. Ik drukte Rhino zo hard mogelijk tegen mijn gezicht. Opeens voelde ik hoe iemand anders Rhino even hard weer weg trok, iemand die sterkere handen had dan ik. Ik schreeuwde niet. Ik liet Rhino los en deed mijn ogen open.

Ze zat op de rand van mijn bed. In het halve donker zag ik haar glimlachen. Ze drukte een vinger tegen haar lippen. Dat was niet nodig, ik kon toch geen woord uitbrengen. Ik staarde maar naar die ogen, naar die magere blote armen, naar die reusachtige bolletjesstrikken in haar vlechten.

Boven ons klonk jans ademhaling. Ze keek omhoog, en weer legde ze haar vinger tegen haar lippen. toen wist ik waarvoor ze gekomen was.



benieuwd naar meer...?

lees dan zeker onze jeugdboekentip: 'MIJN BROER? DE NIEUWE EN IK' van Martha Heesen



maandag 30 november 2009

Boek van de week


Een nieuw requiem / Jeroen Brouwers


In een bezwerende taal, hem eigen, kondigt Jeroen Brouwers het einde der tijden aan, dat zich niet langer afspeelt in een niet nader te bepalen toekomst, maar door de mens al volop in gang is gezet. Voor deze openbaring liet de schrijver zich inspireren door het tijdloze Dies Irae, de Gregoriaanse smeekbede waarmee de christenen al eeuwenlang hun doden uitgeleide doen. Mozart gebruikte de tekst als basis voor het meest aangrijpende deel uit zijn beroemde Requiem.

Bij de uitgever groeide de idee om aan dit belangrijke werk een picturaal element toe te voegen om het geheel tot een soort van totaalkunst te verheffen. Roger Raveel creeërde tien kunstwerken bij de tekst van Brouwers.

I Solisti del Vento en Muziektheater Transparant verwerkten "Een nieuw Requiem" met tekst en beeld tot een gelijknamige theaterproductie. De regie werd toevertrouwd aan Josse De Pauw. De première van deze spraakmakende voorstelling gaat deze maand in première in De Singel in Antwerpen en later volgt een tournee door Vlaanderen en Nederland.

maandag 23 november 2009

Wat is jouw mening van meer Anime Films& Series in de bibliotheek?


Breng je stem uit op http://www.doodle.com/nyuicddrayviyfhm en voeg eventueel een comment toe over je visie hierover.

Stuur de poll gerust door naar al je vrienden!

Boek van de week



Steen van geduld / Atiq Rahimi




De auteur-cineast (1962 Kaboel) ontvluchtte in 1984 de Afghaanse oorlog en kreeg asiel in Frankrijk. De titel van deze met de Prix Concourt 2008 bekroonde roman verwijst naar het Afghaanse gebruik om alle zorgen en ergernissen aan een steen toe te vertrouwen die die opslorpt tot hij uiteenspat.


Het comateuze lichaam van een man die een kogel in zijn nek kreeg, wordt zo'n steen voor de echtgenote die bij hem waakt in hun huis dat in volle oorlogsgebied staat. Eerst bidt ze eindeloos de gebeden die de imam haar heeft opgedragen. Dan gaat het gebed over in een jammerklacht èn in een aanklacht die pagina na pagina aan heftigheid wint. Eindelijk kan ze haar woede uiten, omdat ze zonder inspraak is uitgehuwelijkt aan een man die alleen maar aan vechten denkt en die haar, als hij thuis is, misbruikt.


Een beklemmende actuele roman met grote slagkracht, geschreven in een ingehouden maar aangrijpende stijl, vakkundig opgebouwd naar een hallucinant einde toe.

donderdag 19 november 2009

de nieuwe stripgids is aangekomen!

Hij is er weer; de enige echte onvervalste stripgids nr17!
Wie deed volgende uitspraken:

  • 'Aya is Kuifje. ook een kleurloos personage omringd door kleurrijke figuren.'?
  • 'De strip slaat een brug naar wat ik vroeger gedaan heb.'?
  • '...dat zijn de kleine mannen die destijds op WC betrapt werden...'
Kom het ontdekken in jouw gratis exemplaar. 83 pagina's dik plus een extra bijlage over 'Strip Turnhout 2009'

En als kers op de taart...Strip kids nr 18!
Sinterklaas is al in het land voor de stripfanaten!

maandag 16 november 2009

Boek van de week: De Daisy Sisters / Henning Mankell


We kennen de wereldwijd geliefde Zweedse schrijver Henning Mankell (1948) vooral van zijn politieromans met rechercheur Wallander in de hoofdrol.
“De Daisy Sisters is een Generatieroman waarin hij het leven beschrijft van een aantal vrouwen (moeders, dochters, vriendinnen) tussen 1941 en 1981.
Hij vermengt de persoonlijke lotgevallen met de veranderende sociaal-historische context tussen oorlog, economische vooruitgang en de vrouwenbeweging met “zelfverwerkelijking” als de rode draad.
Tijdens een fietstocht door Zweden noemen de 17-jarige Elna en haar vriendin Vivi zich “de Daisy Sisters” en dromen van een opwindend leven met ongekende mogelijkheden. De dromen worden echter ruw verstoord als Elna door een dronken grenssoldaat wordt verkracht. Het resultaat is dochter Eivor. Ook haar dromen en wensen vallen ruw door mannelijk geweld in duigen. In nuchtere, zeer directe taal, voorzien van zeer veel details verkondigt Mankell (soms wat langdradig) zijn boodschap: pas de herkenning en erkenning ervan dat het individu onderdeel van een geheel is, stelt hem in staat zich zelf te vinden.

zaterdag 14 november 2009

Voorleesavond in de bib...

Extra avond-uitzending van de Fabeltjeskrant!
Druk op de afspeelknop - Press PLAY...

Get a Voki now!

dinsdag 10 november 2009

Het jaar van de vloed / Margaret Atwood


Dit verhaal is geen vervolg op, maar wel nauw verbonden met AtwoodsOryx en Crake”.
Het speelt zich af in diezelfde wereld waar grote sociale en genetische veranderingen hebben plaatsgevonden en corruptie en misdaad welig tieren. De Corporaties en CorpSeCorps (ooit een particulier beveiligingsbedrijf) zijn aan de macht. Een grote ramp, de Waterloze Vloed, heeft bijna alle mensen uitgeroeid. Twee overlevenden vertellen het verhaal...

Goed geschreven, actueel, scherp, fascinerend en angstaanjagend. Afzonderlijk te lezen, maar de reeks biedt veel meer als je “Oryx en Crake” hebt gelezen.

dinsdag 3 november 2009

Bibfolders online

De bib maakt jaarlijks verschillende bibfolders aan. Deze handige themalijstjes sluiten aan bij de Ter Dilft-cursussen of een actueel onderwerp. Nieuwsgierig? Neem een kijkje op onze webpagina "bibliotheekfolders" en laat je inspireren! Je vindt er tevens een ruim aanbod stap-voor-stap website handleidingen.

Nieuw is de handige downloadknop op www.bornem.be/bib om later snel onze bibfolders terug te vinden...


donderdag 29 oktober 2009

Van Tyler Bates tot Hans Zimmer, van '300' tot 'The Untouchables'

Wat hebben topfilms en meesterlijke soundtracks gemeenschappelijk? Antwoord: De beste filmcomponisten

Op basis van compositie, originaliteit, variatie en succes in de filmmuziekbusiness, selecteerden we films & soundtracks van de grootste componisten van de laatste 30 jaar.

Raadpleeg http://bornem.bibliotheek.be en ontdek van welke topcomponisten we meesterstukken in huis hebben. Of neem een kijkje op de affiche (links), die vanaf deze week ook in de bib hangt.

woensdag 28 oktober 2009

Jeugdboekentip: Potilla van Cornela Funke

“In een vederlichte taal vol geuren en kleuren neemt de Duitse Cornelia Funke de lezer in Potilla mee naar verschillende werelden. Enerzijds is er de mensenwereld waar Arthur vandaan komt, de jongen die zomaar op een vakantiedag in het bos een echte feeënkoningin vindt die de naam Potilla draagt. Anderzijds is er haar ‘Anderwereld’.” (De leeswelp, jaargang 15, nr.7)
Deze beschrijving belooft al veel. En inderdaad dit boek is heel vlot geschreven en sleept de lezer dan ook gemakkelijk mee. Vanaf een jaar of 9 kan je het zelf lezen, maar je kan het ook prima voorlezen vanaf 7 jaar.

maandag 26 oktober 2009

Boek van de week: De poppenspeler en de duivelin / Johan De Boose


Dit is geen gewone reisgids. De Boose neemt ons mee op een persoonlijke ontdekkingsreis naar het verleden en heden van Kroatië - een boeiend land met haar natuurschatten en warme en gastvrije mensen. Twee symbolische figuren begeleiden hem: een oude poppenspeler, die het idealisme, de belezenheid en de trots van de Kroaten vertegenwoordigt, en een jonge vrouw, de duivelin, sarcastisch, taboedoorbrekend, pragmatisch. Zijn reis begint in Krk, het grootste eiland aan de Adriatische kust met Venetiaanse cultuurinvloeden en Romeinse architectuur en voert ons door de binnenlanden van Krajna; hij eindigt in verwoest Osijek. We leren veel over de invloeden van grote rijken uit de historie, het nationalisme, de fascinatie van vele grote schrijvers met Kroatië. Maar het voornaamste doel is de waarheid te achterhalen, wat ook betekent 'de verschillende vormen van verdriet begrijpen'. Verwonderd, vaak verdrietig, maar vooral gefascineerd volgt de lezer deze ontdekkingsreis.

woensdag 21 oktober 2009

Monsters Of Folk

Monsters of folk. Rough Trade

In de reeks supergroepen die dezer dagen gevormd worden, beloofde Monsters of Folk veel. Conor Oberst en Mike Mogis komen van Bright Eyes, Jim James is van My Morning Jacket en M. Ward was afgelopen zomer nog een van onze geheime liefdes op Werchter. Het viertal maakt geen grensverleggende plaat zoals The Cream dat ooit deed, maar definieert 'folk' wel voor een jonge generatie. We horen geïnspireerde kampvuurmuziek, met schuifelende gitaren en occasionele samenzang. Soms sluipt er rock in, dan weer horen we wat Beach Boys, of een occasionele synthesizer, maar grosso modo lijken Simon & Garfunkel nooit ver weg. Het klinkt allemaal erg spontaan. Conor Oberst domineert de plaat met songs, gevoel en stem. Mike Mogis produceert de muziek levensecht en warm. Vooral in songs als 'Baby boomer' en 'The sandman' hoor je hoe dit viertal geen tradities afbreekt, noch ze slaafs invult, maar creatief en persoonlijk omgaat met de tijd en de stijlen.

maandag 19 oktober 2009

Boek van de week: Het tijdperk van het ondenkbare / Joshua Cooper Ramo


Steeds meer stabiele grootmachten worden uit hun evenwicht gebracht door relatief kleine factoren. De miljoenen verslindende war on terror krijgt geen vat op een kleine groep terroristen in Afghanistan. Iemand met één goed idee heeft een paar jaar later het grootste internetbedrijf ter wereld. Hele economieën storten plotseling in zonder dat men het tij kan keren. 500 Hezbollahstrijders weerstaan 30.000 Israëlische soldaten. De grote oplossingen waar de westerse politiek naar zoekt, werken niet meer. Beangstigend? Integendeel!


Joshua Cooper Ramo stelt in Het tijdperk van het ondenkbare dat onzekerheid en instabiliteit permanente factoren zijn geworden in deze tijd. Hij laat zien hoe kleine groepen mensen, die beschikken over motivatie, improvisatievermogen en verbeeldingskracht, snel en vaak zeer succesvol kunnen inspelen op onzekerheid. Snel reageren, onverwachte gebeurtenissen in je voordeel omzetten. Dat zijn de beste strategieën om te overleven en om eigenhandig de toekomst mee te lijf te gaan.

maandag 12 oktober 2009

Boek van de week: Het einde van de psychotherapie / Paul Verhaeghe


Klinisch psycholoog en psychoanalyticus Paul Verhaeghe pleit in zijn boek “Het einde van de psychotherapie” voor een andere visie op de psychische problemen van vandaag.
Een hectische maatschappij met een te hoge prestatiedruk creëert angstige, onzekere, overgestimuleerde mensen. Mensen die worstelen met depressie, ADHD, eetstoornissen … worden te vaak naar het medicijnkastje gestuurd voor een snelle oplossing. Medicatie vlakt de symptomen af, in plaats van de onderliggende oorzaken aan te pakken.
Er moet een einde komen aan het panische pillen slikken. Het kan anders en beter, schrijft hij.

Verhaeghe aan het woord...

zaterdag 10 oktober 2009

Bibliotheekweek (10 tot 17/10)


Van 10 tot 17 oktober is het weer bibliotheekweek, met als thema... SPORT! SPORT! SPORT!

Niets liever dan even lekker zweten van het sporten? Of toch eerder in de zetel zakken met wat sport op het televisiescherm? Hoe je het ook wenst: parkeer je wagen zo dicht mogelijk tegen de DVD sectie, want deze week staat SPORT in de spo(r)tlights.

Prikkel je ijver om sportief te zijn met een goede sportfilm of serie; of neem het op tegen je tv-scherm met een leuke Fitness DVD. Trek ook gerust een sprintje naar de volwassenen -en jongeren boekafdeling, want ook daar wordt 'sport' extra in de kijker gezet.

vrijdag 9 oktober 2009

Heerlijk, verwendag in de bib

Op zaterdag 10 oktober is het weer verwendag in de bib...
Er staan heel wat sportieve activiteiten op het programma.

We delen cadeautjes uit,
spelen met een wii-gameconsole,
leren kickboxen en zumba.

Hoe je meer van denksport? Neem dan deel aan een van onze wedstrijden :
de wereldwinkel-rebus-wedstrijd,
de stappenteller-pronostiekwedstrijd van de bib,



of heerlijk gemakkelijk ons marktonderzoek, de quiz waar je gegarandeerd alle antwoorden kent!




Tot in de bib?!

donderdag 8 oktober 2009





Bibliotheekweek (10 tot 17/10)


Van 10 tot 17 oktober is het weer bibliotheekweek, met als thema... SPORT! SPORT! SPORT!


Niets liever dan even lekker zweten van het sporten? Of toch eerder in de zetel zakken met wat sport op het televisiescherm? Hoe je het ook wenst: parkeer je wagen zo dicht mogelijk tegen de DVD sectie, want deze week staat SPORT in de spo(r)tlights.


Prikkel je ijver om sportief te zijn met een goede sportfilm of serie; of neem het op tegen je tv-scherm met een leuke Fitness DVD. Trek ook gerust een sprintje naar de volwassenen -en jongeren boekafdeling, want ook daar wordt 'sport' extra in de kijker gezet.



maandag 5 oktober 2009

Still Bill : gitaarles met Bill Withers...

Filmfestival Gent brengt de muziekdocumentaire "Still Bill"...




Bill Withers is een Amerikaanse soulzanger, de jongste van zes kinderen. Hij was drie jaar oud toen zijn ouders scheidden en dertien toen zijn vader stierf. Bill stotterde wat volgens hem de reden waarom hij zich 9 jaar lang verschool bij de Marine. Pas op 28-jarige leeftijd had hij het gevoel zijn spraak onder controle te hebben en klaar te zijn voor de echte wereld...

Hij bracht in totaal 10 albums uit van 1971 tot 1985. Ontevreden met de gang van zaken in de muziekindustrie stopte hij met het maken van platen. Geld had hem nooit geïnteresseerd. Gelukkig liet hij op dat ogenblik al een prachtig repertorium achter met gekende hits zoals Ain't no sunshine (when she's gone), Lovely day, Just the two of us en Lean on me. Bill is een bedachtzaam man.

I worry about the direction of the world. I worry about a culture where only the physically or materially dominant have the right to speak. Each generation needs an art form to license male vulnerability. If maleness comes to symbolize raw competition, how do males learn to offer love, brotherly support and simple humanity?

Zijn muziek straalt die gevoeligheid uit en sleept je helemaal mee. Heel intiem en sober. Hij heeft niets te bewijzen. Sommige muzikanten spelen volgens hem "te veel" enkel om te tonen dat ze het kunnen. Hij speelt uit recht uit z'n hart. Iets waar we allemaal toe in staat zijn...

Zin om zelf de gitaar op te nemen en mee te spelen?



Boek van de week: Gek, slecht en droevig / Lisa Appignanesi

‘Wie nu de diagnose manisch-depressief krijgt, was in de jaren vijftig waarschijnlijk schizofreen verklaard en eind negentiende eeuw hysterisch’, zegt de Britse schrijfster Lisa Appignanesi in een interview.

Aan de hand van de tragische levens van Virginia Woolf, Marilyn Monroe en andere vrouwen beschrijft Appignanesi hoe iedere tijd zijn eigen vorm van gekte kent. Met bijbehorende gedragingen. Appignanesi: ‘Patiënten wisten vaak heel goed met welk ziektebeeld ze op aandacht konden rekenen.’

Hysterie
Vooral vrouwen ontwikkelden een soort zesde zintuig voor ziektes die goed in de markt liggen. Aan het eind van de negentiende eeuw waren artsen bijvoorbeeld geïntrigeerd door hysterie. Sommige vrouwelijke patiënten veinsden verlamming, als het ware op bestelling. Appignanesi: ‘Door hun ziekte wisten ze te ontsnappen aan het keurslijf van het vrouwenbestaan, maar vervolgens werden ze gevangenen van hun ziekte. Dat is het tragische van psychisch lijden. Als je lijdt wil je erkenning, maar als je eenmaal een etiket opgeplakt hebt gekregen, kom je er heel moeilijk meer van af.’
Haar boek laat zien, dat er geen absolute remedie voor psychische ziektes bestaat. Appignanesi: ‘Het percentage genezingen is de afgelopen tweehonderd jaar niet toegenomen. Vandaag beloven psychiaters dat pillen ons kunnen genezen. Zestig jaar geleden werden geesteszieken ingespoten met insuline en eind negentiende eeuw geloofden veel artsen heilig in telepathie. Daar lachen we nu om, maar toen dachten artsen ook dat ze heel wetenschappelijk bezig waren.’

maandag 28 september 2009

Boek van de week: De gang naar Canossa / Tom Holland

In de tiende en elfde eeuw voerden de geestelijke en de wereldlijke macht een felle strijd om hegemonie. De scheiding tussen Kerk en Staat was daarna een feit.

In de tiende en elfde eeuw voerden de geestelijke en de wereldlijke macht een felle strijd om de hegemonie over het westen, een strijd waarbij ook de Vikingen uit het noorden, de Byzantijnen uit het oosten en de Mohammedanen uit het zuiden betrokken raakten. Toen die twee eeuwen voorbij waren was de weg vrij voor de renaissance van de twaalfde eeuw en voor de geboorte van het moderne Europa. De scheiding van Kerk en Staat was definitief een feit. Maar het had ook heel anders kunnen lopen.


Tom Holland beschrijft dit gevecht - waarvan de uitkomst lange tijd onzeker blijft - op zijn bekende meeslepende manier. Hoofdrolspelers zijn paus Gregorius VII en de Duitse keizer Hendrik IV. Belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor de wrede Denen Gaffelbaard en Knoet, de Normandiër Willem de Veroveraar, de verfijnde en wijze Byzantijnse keizerin Theophanu en de Egyptische kalief Al-Hakim. In deze onheilszwangere wereld zijn het Laatste Oordeel en het einde der tijden nooit ver weg…

Tom Holland (1970) is de bestsellerauteur van Rubicon en Perzisch vuur. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en worden overal met groot enthousiasme onthaald. Hij studeerde tweemaal cum laude af aan de universiteit van Cambridge en bewerkte Herodotus, Homerus, Thucydides en Vergilius tot hoorspelen voor de BBC. Zijn manier van schrijven maakt de behandelde, complexe thema’s toegankelijk voor een breed publiek.

vrijdag 25 september 2009

Het Filmfestival Gent heeft het volledige programma bekendgemaakt van de 36ste editie die loopt van 6 tot 17 oktober. Dit jaar ligt de festivalfocus op de Aziatische cinema. Voor vele filmkenners onbekend terrein, maar desondanks leverancier van enkele must see filmpareltjes. Op de menukaart van de bibliotheek staan enkele oosterse kaskrakers waarvan je na het bekijken sprakeloos achterblijft. Laat die westerse afkookels even links liggen en waag je aan een gedurfde oosterse filmmix overgoten met een sausje van animatie, horror, actie, thriller, romantiek of drama.

Uitzonderlijk, in het verlengde van het Filmfestival, stelden we een leuke filmquiz op die zich toespitst op het Aziatisch filmaanbod, beschikbaar in onze bib. Laat zien dat je ook op de oosterse markt thuis bent!


woensdag 23 september 2009

Sacrificium

Cecilia Bartoli, de Italiaanse mezzosopraan die vooral bekend is om haar barokmuziek en muziek van Mozart en Rossini, heeft een nieuw album uit. Op Sacrificium vertelt zij het muzikale verhaal van de castraten in al zijn schoonheid, glamour, controverse en wreedheid. Deze cd met 15 verloren gewaande barokjuwelen ligt weldra in onze rekken.
Hier alvast een voorsmaakje:

maandag 21 september 2009

Boek van de week: Zoete mond / Thomas Rosenboom


In Angelen, een (fictief) dorp aan de Rijn vlakbij de Duitse grens, ontstaat in 1966 een golf van dierenliefde, zijns ondanks veroorzaakt door de eenzelvige dierenarts Rebert van Buyten. Die bereikt zijn hoogtepunt wanneer een ontsnapte witte walvis de Rijn inzwemt en internationale mediagekte ontstaat. Reberts populariteit maakt hem tot een rivaal van de lokale excentriekeling Jan de Loper die teert op daden uit het verleden. Wanneer de walvis-hype voorbij is, is het ook gedaan met de dierenliefde en resteert zowel voor Rebert als de naar roem hakkende Jan de Loper de eenzaamheid van de buitenstaander. Zoals gewoonlijk bij Rosenboom is het menselijk streven tevergeefs en draaien de hoofdfiguren zich vast in hun obsessies, hetgeen leidt tot schuldgevoel en schaamte, al heeft de auteur dit keer meer compassie met zijn personages. Het fraai geconstrueerde, originele en bij vlagen zeer komische verhaal krijgt mythische trekken door de (op ware gebeurtenissen gebaseerde) idylle rond de walvis, die wat nadrukkelijk als waarschuwing van de natuur tegen menselijk gedrag wordt neergezet.

maandag 14 september 2009

Boek van de week: Het wintergewelf / Anne Michaels


Egypte 1964: de Engelse ingenieur Avery Escher redt de Aboe Simbel tempel maar ziet Nubië overstromen. De gebeurtenissen, de echo van de geschiedenis (Egyptische, recente Europese en Canadese, en persoonlijke geschiedenis) en de mensen rond Avery en zijn Canadese vrouw Jean, een botaniste die veel waarde hecht aan de natuur, zijn van grote invloed als hun relatie door een tragedie onder spanning komt te staan.
Anne Michaels, bekend van 'Verborgen verleden', heeft een uitgesproken, dan weer trage, dan weer krachtige poëtische stijl met veel associaties en verborgen betekenissen die iemand wel of niet ligt.
De roman is gebaseerd op gedegen onderzoek naar de bouw van de Aswan-dam en de gevolgen voor met name de Nubiërs; het leven in Engeland en Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna en het lot van de joden in het bijzonder; het leven in Canada vanaf de jaren '30 tot '70 en de gevolgen van de bouw van de St. Lawrence-dam.
Met zorg uitgegeven, goed vertaald, zorgvuldig geconstrueerd boek dat de geschiedenis van Nubië en de Poolse joden onder het Stalinisme indringend verhaalt en menselijke relaties exploreert.


Wil je meer weten over Anne Michaels, klik dan hier.

maandag 7 september 2009

Boek van de week: De bewaker / Peter Terrin


Twee mannen, strak in het uniform, bewaken de ingang van een buitengewoon gebouw: veertig luxueuze appartementen met vijfsterrenhotelbediening, bestemd voor de rijken der aarde. De ingang die zij bewaken is de enige en bevindt zich in de kelder, op de zwaarbeveiligde parkeerverdieping. De twee bewakers vormen de laatste linie van verdediging en houden wacht bij de liften; ze verlaten de kelder nooit, slapen om de beurt in een hok met een stapelbed. Wanneer op een dag op een na alle bewoners vertrekken, en kort daarop ook het bedienend personeel, weten zij niet wat er buiten, in de stad, in het land, gaande is. Hun enige bron van informatie is de man die zorgt voor hun bevoorrading. Maar ook voor hem zijn ze op hun hoede. Waarom draagt hij geen lederen schoenen en stropdas, zoals zij doen? En wat te denken van de aangekondigde, derde bewaker, die maar niet verschijnt? De bewaker is een spannende, bijwijlen absurde fabel over oorlog, lotsbeschikking en toewijding.

dinsdag 1 september 2009

Kinder- en jeugdjury

Begin oktober starten we weer met een nieuw seizoen kinder- en jeugdjury.

KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Hiervoor komen ze samen in leesgroepen waar ze praten over de boeken. Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, dan mag je je eigen rangorde opstellen. Wat vond je het beste boek, het tweede, enz.


In Bornem lezen we met 4 leeftijdsgroepen:
- Groep 3: 8-10 jaar
- Groep 4: 10-12 jaar
- Groep 5: 12-14 jaar
- Groep 6: +14 jaar

Leuke foto's en filmpjes van KJV Bornem tijdens vorig schooljaar vind je op onze facebookpagina.
Ben je tussen 10 en 14 jaar en heb je ook zin om mee te lezen, stuur dan een mail naar Katia, of kom even langs in de bib om je in te schrijven.

woensdag 26 augustus 2009

Samoerai strips

Zoals de titel het al verraadt, speelt de reeks SAMOERAI zich af in het historische Japan. Vertrekkend van een klassiek gegeven – eenzame meestervechter raakt betrokken bij een raadselachtige queeste – laten scenarist Di Gorgio en tekenaar Genêt voor onze ogen een wereld opengaan van actie, natuur en Japanse cultuur. Het verhaal wordt verteld met veel oog voor details, in schitterende kleuren en met een aantrekkelijke pagina indeling.

Deel 1 tot 3 zijn al beschikbaar in de bib, deel 4 is al verschenen in het Frans. Laat de nederlandstalige versie maar snel komen…..


Extraatje : een cyberinterview met de auteurs (Franstalig)

dinsdag 18 augustus 2009

Zomer van het spannende boek : Rie's top 5

1. De roepingInger Ash Wolfe (de thrillersensatie uit Amerika)

Inspecteur Hazel Micallef woont al haar hele leven in het stadje Port Dundas. Haar slechte rug, afhankelijkheid van pijnstillers en een recente echtscheiding maken haar leven er niet gemakkelijk op. De dominante, bejaarde moeder komt bij haar inwonen. Speel dan maar eens inspecteureke. Wanneer er in Port Dundas een gruwelijke moord wordt gepleegd, krijgt Hazel het ook op haar werk zwaar te verduren.
Als het ene slachtoffer na het andere wordt gevonden (hun lichaam zonder bloed, hun mond gefixeerd in vreemde vormen) zit Hazel ineens op de hielen van een meedogenloze moordenaar. Alles om haar heen stort in.
De doden proberen haar te roepen. Wat is het gemeenschappelijk geheim ?
Komt zij hier achter voor het te laat is ?

2. De verborgen man – David Ellis.

Een vijfsterren-boek en voor fans van Coben en Connelly.

3. ErfenisMichael Koryta

“Koryte is één van de besten van de besten, zo simpel is dat “ (Michael Connelly).

4. Partituur van de dood – Jan Segers

Als je dit kan appreciëren grijp je ook naar de twee vroegere thrillers van de Duitse auteur met een door en door Belgische naam.

5. Dicht bij huis – Linwood Barclay

“Linwood Barclay schrijft even vanzelfsprekend en geolied als zijn beroemde collega Harlan Coben” (Het Parool). Zijn eerste boek vind ik persoonlijk nog sterker en beklemt zoals Harlan Coben’s “Niemand vertellen”.


www.vrouwenthrillers.nl/
www.ezzulia.nl/
www.leesditboek.nl/
http://www.crimezone.nl/

dinsdag 11 augustus 2009

Documentaires op dvd...


Waar vind je ze?

Snuister snel even in de dvdbakken vlak naast het boekenkraam...
Helaas hebben we voorlopig te weinig ruimte om alle dvd's hier een plaatsje te geven. Sommige informatieve dvd's staan nog steeds in het boekenrek bij de boeken en tijdschriften over datzelfde onderwerp.

Wat zijn de uitleenvoorwaarden?

Informatieve dvd's en video's kan je gratis ontlenen. Je mag ze een weekje houden, maar kan ze indien nodig 2 maal verlengen.
Hou wel de vervaldatum goed in de gaten. Zo vermijd je boete (€ 0,50/dag).

Welke documentaires heeft de bib allemaal?

Dankzij de ZIZO-etiketjes zie je snel welke onderwerpen de bib allemaal in huis heeft zoals :

natuur en dieren,
sport,
geschiedenis,
architectuur,
schilderkunst,
koken,
maatschappij,
landen,
enzovoort...

vrijdag 7 augustus 2009

Laat ze niet ontsnappen!

Ook geboeid door de laatste gebeurtenissen binnen en buiten onze gevangenissen?
De beelden blijven je achtervolgen?
Wij hebben de spannendste gevangenisfilms voor je opgespoord.
Ze staan veilig op de DVDstand aan de balie.


Zorg dat ze je niet ontsnappen!

woensdag 5 augustus 2009

De Maagd en de neger


In 2 boekjes schetst Judith Vanistendael (dochter van Geert Vanistendael) de relatie tussen een Brussels meisje en een Togolese asielzoeker.

In het eerste deel bekeken door de ogen van de overbezorgde vader, in het tweede deel door de ogen van het meisje (de maagd).
Een mooi, hedendaags verhaal, met sterke tekeningen in zwart-wit. Terecht bekroond in binnen- en buitenland.

Extraatjes : een cyberinterview (Nederlandstalig) - korte recensies

maandag 3 augustus 2009

Boek van de week: De tocht van de olifant

José Saramago


In 1551 stuurt koning Dom João III van Portugal (dan nog een wereldrijk) een Indiase olifant als huwelijksgeschenk naar zijn neef, aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, schoonzoon van Karel V. José Saramago volgt in dit zowel humoristische als ironische verhaal die olifant, Salomon, op zijn vaak barre tocht van Lissabon naar Wenen. Onderweg deelt hij op de van hem bekende wijze menige sneer uit naar de willekeur en megalomanie van machthebbers.

De tocht van de olifant werd onder bijzonder moeilijke omstandigheden geschreven: Saramago zweefde door een mysterieuze ziekte maandenlang op de rand van de dood. Als door een wonder herstelde hij en slaagde erin dit boek, zijn zesde sinds hij in 1998 de Nobelprijs kreeg, te voltooien.

vrijdag 31 juli 2009

Madness

"The liberty of Norton Folgate" al gehoord? Dat is de nieuwste cd van Madness. Mooie poppy plaat, al kan hij -volgens mij- niet tippen aan hun vroegere hits: our house, one step beyond, night boat to Cairo.
Leer de Egyptian walk, bekijk het filmpje en je bent meteen in de juiste sfeer!

maandag 27 juli 2009

Boek van de week: Tussen lelie en waterstofbom

Bijna tien jaar geleden debuteerde Ramsey Nasr, die tot dan toe bekendheid genoot als jong en aanstormend acteur, in de poëzie met de dichtbundel 227 gedichten & geen lied.De bundel kreeg nominaties voor verschillende prijzen en Nasr maakte veel indruk met zijn indringende voordracht.
De opvolger die drie jaar later verscheen, Onhandig bloesemend, liet een breed en gerijpt geluid horen. Ook deze bundel, bekroond met de Hugues Pernathprijs, werd meerdere malen herdrukt.
Als stadsdichter van Antwerpen veroverde Nasr algauw de harten. Van meet af aan was het zijn bedoeling om gedichten te schrijven voor een publiek tot ver buiten de stadsgrenzen.
Dat bleek eens te meer met Onze-lieve-vrouwezeppelin (2006)

donderdag 23 juli 2009

Helemaal wild van Into The Wild...

Into The Wild vertelt het waargebeurd verhaal van Chris McCandless. Hij laat zijn leven achter zich, doneert zijn spaargeld aan Oxfam en trekt de wijde wereld in.
Een tragische roadmovie met het prachtige Alaska als decor. De regie is in handen van Sean Penn.

Het verhaal grijpt je pas echt bij de keel tijdens de ontknoping. Klik dus niet door naar de filmbespreking, maar laat je verrassen!
De extra's op de dvd bevatten o.a. boeiende docu's over de woudbewoners van Alaska en de echte personages.

Helemaal verliefd geworden op de soundtrack .
Melancholische muziek van Eddie Vedder met prachtig gitaarwerk en introverte teksten.
Je voelt je zo in het wijdse Alaska. Puur natuur.

maandag 20 juli 2009

Boek van de week : De Millennium-trilogie / Stieg Larsson










De Millennium-trilogie” maakte van Stieg Larsson één van de best verkopende schrijvers ter wereld. Maar zelf heeft hij er nooit een cent van gezien: het eerste boek verscheen pas na zijn dood.
Hoeveel pech kan je hebben? Je schrijft drie turven van thrillers en nog voor de eerste gepubliceerd wordt, val je dood op je vijftigste, geveld door een hartaanval. Op de koop toe zijn er van van de drie delen al ruim 10 miljoen boeken verkocht.
De strijd om de erfenis is venijnig. Eva Gabrielsson, de vriendin van Larsson, was meer dan dertig jaar samen met de auteur maar ze zijn nooit getrouwd. Daardoor gaat de opbrengst van de boeken volgens de Zweedse wet, naar de vader en broer van de schrijver die in onmin leefden met zowel Stieg Larsson als zijn vriendin!
En nog is het erfenisverhaal niet rond. In Larssons computer zou immers de eerste helft van het vierde boek uit de Millennium-trilogie zitten, plus nog eens het schema voor de volgende zes boeken. Het pittige is nu dat Larssons pc in het bezit is van zijn vriendin, die uiteraard weigert om hem aan de familie over te dragen.

donderdag 16 juli 2009

Persepolis


Helaas is dit waar gebeurd verhaal van Marjane Satrapi weer brandend actueel...
In Persepolis groeit het 10-jarig meisje tot jonge vrouw. Ze wordt verscheurd door de opeenvolgende revoluties in Iran, heen en weer geslingerd tussen hoop en verdrukking.

Marjane tekent in een sobere, maar zeer pakkende zwartwit stijl. Zowel het stripverhaal (2000) als de animatiefilm (2007) Persepolis werden meermaals bekroond.

Een tekenfilm voor volwassenen? Niets voor mij dacht ik... maar de film is zo aangrijpend. Je voelt de frustraties. De kinderogen die niet alles begrijpen, maar wel alles zien. Je leeft mee - onvermijdelijk - met de zwarte lijnen op het scherm. En je hoopt... net als het hoofdpersonage.

Persepolis, het leven als Iraanse...

woensdag 15 juli 2009

festivalzomer - zomerfestivals

Geen kaarten meer voor Folkfestival Dranouter,
te slecht weer voor Jazz Middelheim?
Kom naar de kleine indoor festivalweide in de bib met topacts uit

dinsdag 14 juli 2009

BOEK VAN DE WEEK: De hoogvlaktes


Lieve Joris in de prijzen

Lieve Joris ontving in het Franse Saint-Malo de prestigieuze Prix Nicolas Bouvier voor De hoogvlaktes. De prijs werd voor de derde keer uitgereikt.
Een citaat uit het juryrapport:”Het verhaal van Lieve Joris, liefdevol en wreed, speelt zich af in een onherbergzaam deel van de wereld. Een dergelijke toon, een dergelijke blik op onze menselijke broeders in de hoogvlaktes, vergeet men niet licht.”
Het is de tweede keer dat Lieve Joris een prijs ontvangt in Frankrijk: in 1999 werd Mali Blues bekroond met de Prix de l’Astrolabe.
Eerder dit jaar werd De hoogvlaktes genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs en stond The rebel’s hour, de Engelse versie van Het uur van de rebellen, op de shortlist van de T.R. Fyvel Book Award, een onderdeel van de Index on Censorship Freedom of Expression Awards.

vrijdag 10 juli 2009

Jeugdfilms in de bib


Wie jeugdfilm zegt, denkt meestal aan de nieuwste Disney of Pixar.
Er zijn echter ook andere films voor de jeugd. Minder bekende maar knappe films met spanning, avontuur en een positieve boodschap, die gerust “de betere jeugdfilm” mogen genoemd worden.
Jeugdfilms van de bovenste plank dus.
U herkent ze aan dit icoontje en vindt ze in de bib bij de kinderdvd’s.
Juist, ja … op de bovenste plank!

woensdag 8 juli 2009

BOEK VAN DE WEEK: De muzikale huisapotheek




De muzikale huisapotheek / Rueger, Christoph

Ervaar de wonderbaarlijke krachten van muziek als zalf voor lichaam, ziel en geest. Een medicijnkast vol klassieke muziek!

maandag 6 juli 2009

start je trip in de bib


...met de volgende luistertip: "The Rough Guide to latin jazz"
Hou je van bossanova, mambo, salsa? Dan is deze cd zeker een aanrader! Schuif de stoelen aan de kant, neem er gerust een mojito bij en laat de ritmes op je los. Wedden dat je je op één van de Cubaanse stranden waant?
Je vindt deze cd in onze afdeling "Volks- en wereldmuziek".

Latin jazz, de ideale soundtrack voor een geslaagde zomer!

donderdag 2 juli 2009

Vakantie...

De bib vakantieregeling is begonnen...
Tijdens de week sluiten we een uurtje vroeger en duimen dat het terrasjesweer blijft. ;-)
De bib is open :
weekdagen : van 14 tot 19 uur
zaterdag : van 9 tot 12 uur

Opgelet : tijdens de maand juli is de doorgang naar Cultuurcentrum Ter Dilft afgesloten. De bib is enkel bereikbaar via de achteringang (parking achteraan). Ter Dilft kan je alleen bereiken via de ingang vooraan (straatkant).

Meer info over onze speciale uitleenvoorwaarden en een foldertje vol vakantietips vind je op onze webpagina's.

woensdag 1 juli 2009

BOEK VAN DE WEEK : De verzamelde werken van T.S. Spivet

Tecumseh Spreeuw Spivet is een hoogbegaafde jongen met geniaal tekentalent. Een leerkracht stuurt zijn tekeningen naar het beroemde Smithsonian Instituut . De jongen wordt uitgenodigd voor een lezing in Washington.
De wetenschappers weten niet dat T.S. Spivet nog maar 12 jaar oud is.
Tecumseh trekt voor een spannende reis naar de hoofdstad...

De verzamelde werken van T.S. Spivet is het fel gehypte debuut van de Amerikaanse academicus Reif Larsen. In de marge van elke pagina plaatst hij tekeningen en voetnoten en zo creëert hij een kruising tussen een roman, een strip en een encyclopedie.

Aanstekelijk verteld en prachtig geïllustreerd net als Reifs website...

dinsdag 30 juni 2009

Holebi? Holebib!


Als vervolg op Antwerp Pride, het Antwerps festival voor holebi's en sympathisanten, wordt de bib heel even holebib.

Een overzicht van onze mooiste holebifilms vindt u op de aparte stand naast de balie.

Holebi? Come out... and see!

woensdag 24 juni 2009

Iedereen leest...

Lees je op de trein tussen Bornem en Brussel?
Verslind je thrillers?
Smelt je voor een vleugje poëzie?
Of kan je niet zonder een dubbeldikke roman op vakantie?

Je leesplezier wordt nog groter met een bladwijzer van Iedereen Leest.
Er is keuze uit vijf ontwerpen van Jeroom, Judith Vanistendael, Brecht Evens, Maarten Vandewiele en Klaas . Zolang de voorraad strekt...

Op de achterzijde staat een kraslotje waarmee je kans maakt op een reischeque ter waarde van 1.000 euro of een boekenpakket. Je vindt alle informatie in het wedstrijdreglement.