maandag 16 november 2009

Boek van de week: De Daisy Sisters / Henning Mankell


We kennen de wereldwijd geliefde Zweedse schrijver Henning Mankell (1948) vooral van zijn politieromans met rechercheur Wallander in de hoofdrol.
“De Daisy Sisters is een Generatieroman waarin hij het leven beschrijft van een aantal vrouwen (moeders, dochters, vriendinnen) tussen 1941 en 1981.
Hij vermengt de persoonlijke lotgevallen met de veranderende sociaal-historische context tussen oorlog, economische vooruitgang en de vrouwenbeweging met “zelfverwerkelijking” als de rode draad.
Tijdens een fietstocht door Zweden noemen de 17-jarige Elna en haar vriendin Vivi zich “de Daisy Sisters” en dromen van een opwindend leven met ongekende mogelijkheden. De dromen worden echter ruw verstoord als Elna door een dronken grenssoldaat wordt verkracht. Het resultaat is dochter Eivor. Ook haar dromen en wensen vallen ruw door mannelijk geweld in duigen. In nuchtere, zeer directe taal, voorzien van zeer veel details verkondigt Mankell (soms wat langdradig) zijn boodschap: pas de herkenning en erkenning ervan dat het individu onderdeel van een geheel is, stelt hem in staat zich zelf te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten