In de tiende en elfde eeuw voerden de geestelijke en de wereldlijke macht een felle strijd om hegemonie. De scheiding tussen Kerk en Staat was daarna een feit.
In de tiende en elfde eeuw voerden de geestelijke en de wereldlijke macht een felle strijd om de hegemonie over het westen, een strijd waarbij ook de Vikingen uit het noorden, de Byzantijnen uit het oosten en de Mohammedanen uit het zuiden betrokken raakten. Toen die twee eeuwen voorbij waren was de weg vrij voor de renaissance van de twaalfde eeuw en voor de geboorte van het moderne Europa. De scheiding van Kerk en Staat was definitief een feit. Maar het had ook heel anders kunnen lopen.
Tom Holland beschrijft dit gevecht - waarvan de uitkomst lange tijd onzeker blijft - op zijn bekende meeslepende manier. Hoofdrolspelers zijn paus Gregorius VII en de Duitse keizer Hendrik IV. Belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor de wrede Denen Gaffelbaard en Knoet, de Normandiër Willem de Veroveraar, de verfijnde en wijze Byzantijnse keizerin Theophanu en de Egyptische kalief Al-Hakim. In deze onheilszwangere wereld zijn het Laatste Oordeel en het einde der tijden nooit ver weg…
Tom Holland (1970) is de bestsellerauteur van Rubicon en Perzisch vuur. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en worden overal met groot enthousiasme onthaald. Hij studeerde tweemaal cum laude af aan de universiteit van Cambridge en bewerkte Herodotus, Homerus, Thucydides en Vergilius tot hoorspelen voor de BBC. Zijn manier van schrijven maakt de behandelde, complexe thema’s toegankelijk voor een breed publiek.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten