maandag 14 september 2009

Boek van de week: Het wintergewelf / Anne Michaels


Egypte 1964: de Engelse ingenieur Avery Escher redt de Aboe Simbel tempel maar ziet Nubië overstromen. De gebeurtenissen, de echo van de geschiedenis (Egyptische, recente Europese en Canadese, en persoonlijke geschiedenis) en de mensen rond Avery en zijn Canadese vrouw Jean, een botaniste die veel waarde hecht aan de natuur, zijn van grote invloed als hun relatie door een tragedie onder spanning komt te staan.
Anne Michaels, bekend van 'Verborgen verleden', heeft een uitgesproken, dan weer trage, dan weer krachtige poëtische stijl met veel associaties en verborgen betekenissen die iemand wel of niet ligt.
De roman is gebaseerd op gedegen onderzoek naar de bouw van de Aswan-dam en de gevolgen voor met name de Nubiërs; het leven in Engeland en Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna en het lot van de joden in het bijzonder; het leven in Canada vanaf de jaren '30 tot '70 en de gevolgen van de bouw van de St. Lawrence-dam.
Met zorg uitgegeven, goed vertaald, zorgvuldig geconstrueerd boek dat de geschiedenis van Nubië en de Poolse joden onder het Stalinisme indringend verhaalt en menselijke relaties exploreert.


Wil je meer weten over Anne Michaels, klik dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten