In 1992 verhuist Lena Gorelik op elfjarige leeftijd van Sint Petersburg naar Duitsland. in 2004 verscheen haar eerste roman die nu in vertaling is verschenen als Aardappelsalade per post..
Lena Gorelik schrijft onder andere over haar jonge levenservaringen in Rusland en vergelijkt deze met de dagelijkse gang van zaken in haar nieuwe Duitse omgeving. Middels een nuchtere en nauwgezette schrijfstijl worden deze verschillen op een verpletterende wijze aan het licht gebracht. In een paar volzinnen schetst ze de ellende in het Rusland ten tijde van de opkomende perestrojka, zonder in de slachtofferrol te kruipen. Sterker nog: dit is de normale wereld zoals zij die tot voor de verhuizing als normaal achtte.
Met haar familie in Duitsland aangekomen, lijken de culturele verschillen haast onoverbrugbaar. In eerste instantie worden ze geruime tijd in een kamp opgevangen. De vreemde taal, de vreemde gewoonten, de vreemde mensen, de vreemde omgeving, alles maakt een onwezenlijke indruk en beïnvloedt de verdere ontwikkeling van Lena’s jeugd.
Haar huidige huwelijk en de gevaarlijke ontmoeting met haar ex-vriend geven het verhaal een persoonlijke inkleuring.
Het boek lijkt een samenraapsel van 46 korte verhalen of columns, maar dat zou deze roman ernstig tekort doen. Het is wel degelijk een coherente vertelling over maatschappij, familie, vriendschap en geschiedenis. Door de soms afstandelijke en vaak relativerende, humoristische ondertoon blijven melancholie en dramatiek beperkt.
Dit boek geeft in al zijn eenvoud een scherp inzicht in verschillende levenswijzen en laat zien dat het huidige welvaartsniveau in de westerse samenleving niet vanzelfsprekend is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten