dinsdag 13 juli 2010

Vakantiekriebels...


Tijdens de vakantiemaanden sluit de bib op werkdagen om 19 uur.


Achter de schermen is het bibteam volop bezig met het uittesten van de vernieuwde catalogus. De bibberichtjes zullen voortaan rechtstreeks in de catalogus gepubliceerd worden. Zo hoef je niet meer langs Blogboek te surfen om op de hoogte te blijven van onze tips en activiteiten...


We wensen je alvast een prettige vakantie en nog veel bibplezier!

donderdag 3 juni 2010

Stem bib!

Op 13 juni bepalen we de nieuwe hoofdrolspelers in de ‘Federale Langspeelfilm’. Op het witte doek daarentegen is de bibliotheek lijsttrekker.

Een ruim partijtje politiek getinte films, TV-series en docu’s staat klaar om door jou (uit)verkozen te worden:

Frost/Nixon, Il Divo, The Wind That Shakes the Barley, The West Wing, The Manchurian Candidate, Der Baader Meinhof Komplex, …

maandag 31 mei 2010

Boek van de week: Een reisgids voor het land der blinden / Filip Claus


Fotojournalist Filip Claus heeft het eerste overzichtsboek van zijn rijke carrière op de wereld losgelaten. De fotograaf werd een jaar geleden ontslagen bij De Morgen, maar is niet bij de pakken blijven zitten.


Het werk van Filip Claus gaat verder dan sociaal geëngageerde fotografie met een boodschap. De veelzijdigheid van zijn oeuvre komt mooi tot uiting in het overzichtsboek, dat de ondertitel Een reisgids voor het land der blinden draagt. Zo vertellen de foto’s die Claus maakte bij de reportages van buddy Filip Rogiers elk hun eigen verhaal. Het zijn beelden die meer zijn dan louter illustratie bij een tekst.

De meest iconische beelden blijven echter de portretten van politici: heb je ze één keer gezien, dan vergeet je ze nooit meer. Bekende voorbeelden zijn Bert Anciaux in chiro-uniform of Pieter De Crem op rollerblades. “Ik spot graag met mensen”, verklaarde Filip Claus grijnzend, “maar zonder ze belachelijk te maken.”

Ook bij vele andere foto’s is de fotograaf erin geslaagd om een zekere humor of speelsheid binnen het kader te brengen, hoe grauw het eigenlijke onderwerp ook was. Zo is er het beeld van Afghaanse vrouwen in hongerstaking waarbij de aandacht wordt getrokken door een spelend kind op de voorgrond. “Ik heb altijd springballen bij in mijn fototas”, onthulde Claus. “Dat werkt overal, zelfs bij kindsoldaten in Oost-Congo.”

vrijdag 28 mei 2010

Sam Smith en de dragons - Jonas Boets

heb je al de boeken van Harry Potter uit? las je graag in Wiet Waterlander? dan moet je zeker de reeks van SAM SMITH eens proberen. spannend, grappig en vol fantasie."Sam Smith en de dragons" is tevens één van de winnaars van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2010.
voor ons alvast een reden om hem als tip aan te bieden!

woensdag 19 mei 2010

ROODWATERNACHT, hét natuurboek voor kinderen

Alles altijd anders, dat betekent biodiversiteit! Dieren of planten in alle kleuren, te land, ter zee of in de lucht, bij dag of 's nachts. Deze diversiteit wordt weerspiegeld in de titel van een gloednieuw boek.

Dit boek heet ROODWATERNACHT.

Het is een prachtig verzamelboek voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.

In de bib van Bornem kan je dit boek vanaf 23 mei winnen. Doe nu al mee aan onze biodiverse wedstrijd aan de balie van de bib en maak kans op dit prachtige boek.

maandag 17 mei 2010

Boek van de week: De val;Van Prometheus door Ton Lemaire


Onze maatschappij is verslaafd aan economische groei, geobsedeerd door consumentisme en verstrikt in een behoeftenspiraal. Ze blijkt in het licht van de naderende schaarste aan fossiele brandstoffen een kolos op lemen voeten te zijn, verblind door de illusie dat moderne technologie voor alles een oplossing heeft en de aarde onuitputtelijk is.


In De val van Prometheus stelt Ton Lemaire deze overmoed aan de kaak. Hij pleit voor een leven in eenvoud, met een herwaardering voor het kleinschalige, en geïnspireerd door een ecologische spiritualiteit. Hij toont de fatale samenhang aan tussen vooruitgang en vernietiging en de dringende noodzaak om ons los te maken van een denk- en productiewijze die niet alleen de planeet maar ook mensen opoffert aan haar onmatige groei en megalomane projecten.




Door de verscheidenheid aan thema’s – van de hapsnap-cultuur, de ideologie van de sport, de vergiftiging van het voedsel tot het monotheïsme en de globalisering – en de persoonlijke stellingname is De val van Prometheus een betrokken en oorspronkelijk boek.

dinsdag 11 mei 2010

DVD THEMA STAND: "Stof tot nadenken"

Bib Bornem De eruptie van de IJslande vulkaan Eyjafjallajokull zorgt nog steeds voor grote problemen in Europa. In het teken van de inmiddels beruchte aswolk staat de DVD THEMA STAND stil bij de onvoorspelbare krachten der natuur.

Natuurrampen en de daaraan gekoppelde gevolgen geven voldoende stof tot nadenken over de toekomst va...n onze planeet…

Libris Literatuurprijs 2010

Bernard Dewulf won met zijn boek "Kleine dagen" de Libris Literatuurprijs 2010.



Er waren nog drie Vlamingen genomineerd: Tom Lanoye met  "Sprakeloos",¨Peter Terrin met  "De bewaker" en Walter van den  Broeck met  "Terug naar Walden".

maandag 3 mei 2010

Boek van de week: De vijfde revolutie / Lone Frank




Lone Frank is een Deense neurobiologe en wetenschapsjournaliste.
Ze schreef dit opwindend boek over de geweldige evolutie op het vlak van de neurowetenschappen. Waartoe leidt al deze nieuwe kennis???

Er komt stilaan ook een groot maatschappelijk debat op gang. Boeiend is het onderzoek naar hoe de ethiek evolueert doorheen de geschiedenis. Immers, de mensheid verandert qua technologische ontwikkelingen, biotoop, intelligentie...


De titel verwijst naar de vier eerste revoluties:
-Copernicus die in de 16e eeuw de wereld op z'n kop zette met zijn theorie dat de aarde niet het middelpunt van het universum is.
-Darwin die de mensheid in de 19de eeuw als opgewaardeerde apen opvoerde
-Freud maakte van de menselijke geest in de 20ste eeuw een objectieve eenheid die bestudeerd kan worden
-Watson en Crick tekenden voor de DNA-helix en de structuur van de erfelijkheid.
Debatavond met Lone Frank

maandag 26 april 2010

Gouden Uil 2010



De Gouden Uil Literatuurprijs

"'s Nachts komen de vossen" Cees Nooteboom





De Gouden Uil, Prijs van de Lezer

"Sprakeloos" Tom Lanoye














woensdag 21 april 2010

Gratis Boekenkrant in de bib!

Nieuw!!! Nieuw!!! Nieuw!!!

Wij, van de bib, trakteren jullie, onze trouwe lezers, op een gratis krant.

De boekenkrant belicht recent verschenen of gezien de actualiteit relevante titels, van literatuur tot en met non-fictie. De krant is bestemd voor een breed lezerspubliek van Vlaanderen en Nederland.
Dit jaar zullen er 9 edities verschijnen!
De Boekenkrant brengt het actuele boekenaanbod op een lezenswaardige manier voor het voetlicht. Dit gebeurt onder meer via korte achtergrondartikelen, interviews en boekbesprekingen. Bij de boekselectie wordt rekening gehouden met de verschillende genres, zoals literatuur, spanning, en non-fictie. Literatuur vormt hierbij de ruggengraat.
Scheiding van redactie en commercie
De Boekenkrant kent een scheiding van redactie en commercie. Dit is van belang om een zo onafhankelijk mogelijke boekselectie te kunnen maken. Via de website http://www.boekenkrant.com/ kunnen lezers reageren. De website zal uitgroeien tot een interactief podium over boeken. Uitgevers en andere partijen zijn uitgenodigd in de Boekenkrant te adverteren.

Haal snel je gratis Boekenkrant in de bib! De 100 exemplaren vliegen de deur uit!!!

maandag 19 april 2010

Boek van de week: De stolp / Jeroen Theunissen

Jonge mensen gevangen onder een stolp, vechtend om elkaars aandacht en die van de kijker. In de nieuwe roman van Jeroen Theunissen is de verlossing een overwinning in een tv-programma. Bijtend proza dat de lezer niet loslaat.


Het jaar 2003 herinneren de meeste mensen zich vanwege de hittegolf die Europa van juli tot september teisterde. Maar het was ook het jaar van ‘de stolp’. Dit educatieve realityprogramma waarin vijftien jongeren zes weken lang in een stolp in Vlaanderen verbleven, er leefden en speelden, haalde in september en oktober een recordaantal kijkers en zorgde ook wel voor enige controverse. Wat doen jongeren wanneer ze in een microwereld opgesloten zitten? Hoe gaan ze met elkaar om, welke spanningen ontstaan, wat delen ze en wat onderscheidt hen van elkaar, en wie wint uiteindelijk de hoofdprijs, een verre reis?

Met grote psychologische finesse toont Jeroen Theunissen wat er zich in de hoofden van de deelnemers en de kijkers afspeelt. Theunissen zapt in dit boek vrolijk van de ene naar de andere persoon en creëert een caleidoscopisch beeld van een spel dat leuk begint, geleidelijk grimmiger wordt en op een haar na in een catastrofe eindigt.

vrijdag 16 april 2010

Dvd-themastand: Komedie!

Stralend weer brengt stralende gezichten met zich mee. Doe er nog een schepje bovenop met een komische film. Van actiekomedie tot zwarte humor: de bib heeft het allemaal!



maandag 12 april 2010

Boek van de week: Zwart gat / Charles Burns

Tien jaar lang werkte de gerenommeerde Amerikaan Charles Burns aan wat zijn magnum opus moest worden: de Graphic Novel  "Zwart gat".
Een tienergemeenschap uit Seattle krijgt het daarin hard te verduren wanneer een seksueel overdraagbaar virus resulteert in de meest bizarre misvormingen. Een extra mond in het strottenhoofd, een enorm diep gat in de voet of simpelweg een staart...
Horror zonder meer, maar ook een indrukwekkende graphic novel die moeiteloos het gevoelsleven van tieners vat.
Intussen startte David "SE7EN" Fincher de productie van de film en boog Burns zich over... Kuifje.

Meer zien van Charles Burns

donderdag 8 april 2010

Moemins van Tove Jansson

De Standaard brengt een artikel over Tove Jansson:
"Het Brusselse Stripmuseum wijdt een mooie tentoonstelling aan de schattige Moemin-trollen van de Finse schrijfster en illustratrice Tove Jansson.

Moomin is een uitzonderlijke tentoonstelling, want het gebeurt maar zelden dat het Stripmuseum (Belgisch Stripcentrum) een tentoonstelling houdt over een serie die in België amper bekend is. De voorbije jaren werden enkele kinderboeken van de Moemins (voordien de Moems) opnieuw in het Nederlands vertaald bij Clavis; tot zover hun roem in ons taalgebied. Het waren vooral hun internationale uitstraling en onweerstaanbare charme die het Stripmuseum aanzetten tot een expositie.

De Moemins hebben een grillig parcours achter de rug. Oorspronkelijk waren het kinderboeken, die de Finse Tove Jansson (1914-2001) kort na de Tweede Wereldoorlog begon te publiceren. Toen begin jaren 1950 de Engelse vertalingen van twee van die boeken veel succes kenden, overtuigde de krant Evening News Jansson om strips van de Moemins te maken. Met een dagelijkse oplage van liefst 12 miljoen was die Londense krant toen de grootste avondkrant ter wereld. Het duurde tot 1954 voor de eerste strook verscheen, want Jansson moest zich eerst de knepen van het stripvak eigen maken."

De oorspronkelijke kinderboeken vind je terug in onze bib. Tove Jansson won met deze boeken ook de Hans Christian Andersenprijs (ook wel de 'Nobelprijs voor de jeugdliteratuur' genoemd).

dinsdag 6 april 2010

Boek van de week : "Nomade" / Ayaan Hirsi Ali

In “Nomade” gaat Ayaan Hirsi Ali verder waar ze in “Mijn vrijheid” was gebleven. Ze laat de waan achter zich dat ze een thuis heeft gevonden in Nederland, en trekt naar Amerika, opnieuw een nomade. Onderwijl beschrijft ze haar wortels en haar ontworteling, haar jeugd en familie. Ze vertelt schokkende en ontroerende verhalen over haar moeder en grootmoeder, broer en halfzusjes, neven en nichten, en mannen en vrouwen voor wie zij tolkte in Nederland. Aan de hand van die verhalen signaleert ze drie aspecten die verantwoordelijk zijn voor de botsing van de islam met het Westen: seks, geld en geweld. Ze roept westerse feministen, humanisten en christenen op zich te verenigen teneinde het lot van moslimvrouwen te verbeteren en de radicalisering onder jongeren te bestrijden. Ze draagt suggesties aan voor verbetering van de integratie, voor de bevrijding van moslimvrouwen en ter bestrijding van de radicalisering.

Nomade is een hecht betoog en tegelijk een meeslepend verhaal, geschreven met passie en met een flinke dosis wrangheid.

Ayaan Hirsi Ali heeft een http://www.ayaanhirsiali.web-log.nl/

vrijdag 2 april 2010

Gouden Strop 2010

Bavo Dhooghe en Luc Deflo, twee Vlaamse thrillerauteurs zijn geselecteerd voor de Gouden Strop, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandstalige thrillerromans. Het is al van 1993 geleden dat er Vlamingen meedingen naar de titel.


De Gouden Strop wordt in Nederland uitgereikt, en levert de winnaar een mooie som van 10.000 euro op. Meestal is de wedstrijd een clash tussen de Nederlandse thrillerauteurs, maar dit maal raakten de Vlaamse inzendingen "Stiletto libretto' van Dhooghe en 'Lust' van Deflo bij de top 5. De winnaar van de Gouden Strop 2009 wordt op 2 juni bekendgemaakt

Kijk ook eens op de site van De Gouden Strop: http://www.crime.nl/prijzen/goudenstrop.html

vrijdag 26 maart 2010

Slimste Bib 2010



Wordt Bib Bornem weer tot slimste Bib uitgeroepen?
Volg de slimste bibquiz live via onze facebookpagina op vrijdag 2 april vanaf 19 uur. De bib sluit dan uitzonderlijk één uurtje vroeger.
Inloggen is niet nodig, dus ook wie geen facebookprofiel heeft kan de wedstrijd volgen.

Wij houden je op de hoogte met foto's en livecorrespondentie...
Alvast in de sfeer komen? Dan via ons verslag van editie 2008...

donderdag 25 maart 2010

Best of Jonny Depp!

Een van ’s werelds beroemdste – voor velen ook beste - acteurs palmt deze week de Dvd Thema-stand in: John Christopher Depp II.






Hoewel hij acteert onder een andere naam, laat zijn geboortenaam ongetwijfeld een belletje laat rinkelen…

maandag 22 maart 2010

Boek van de week: Gebakken lucht / Nick Davies



Meer over de journalist, auteur, Nick Davies



"Gebakken lucht"  is een verpletterend boek dat inzicht geeft in de propaganda van regeringen, de wijze waarop kranten zonder inhoudelijke check "gevuld" woren, en het opblazen door de media van verhalen tot mythische proporties.

Zo bleek de millennium bug een zeepbel, massavernietigingswapens onvindbaar, heroïne lang niet zo schadelijk als u denkt, info over achtergronden van oorlogen onjuist enz...

De echte journalistiek sterft uit door de commercie.

woensdag 17 maart 2010

Frappante teksten op het podium

De spanning loopt hoog op : onze bib vormt het decor voor een voorronde van Frappant TXT!
Deze wedstrijd is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met Creatief Schrijven. De opzet is jonge schrijvers podium- en presentatiekansen te bieden.

Anne Stoffels, Evi Rosiers, Gijs Van Laer, Maud Vanhauwaert, Quintiño, Runa Svetlikova, Suzanne Vrints, The magic crap hole, Thierry Christiaens en Wouter Rogiest verwennen je met proza, poëzie en misschien zelfs een streepje comedy. Maria Kamp sluit de avond sfeervol af.
Proef op 31 maart van dit jong schrijf- en verteltalent, het belooft een bijzondere avond te worden…
Afspraak om 20u, Cultuur Café in Ter Dilft. Inkom : gratis.

Frappant TXT is een initiatief van de provincie Antwerpen, in samenwerking met Creatief Schrijven. Met de steun van KBC, Knack, Antwerpen Boekenstad, Vedett en Motormusic. Villanella, NOK vzw, Met Andere Zinnen en Liefhebber supporteren.

CD van de week

The Bear That Wasn't

Genkenaar Nils Verresen (23) charmeert met And So It Is Morning Dew, een debuutplaat vol melancholische (f)luistersongs. Terwijl hij de boer op is met zijn 365 Dagen-project (in ruil voor een thuisconcertje zocht en vond Verresen voor elke dag een ander warm nest in Vlaanderen) presenteren wij hier alvast een voorsmaakje.

donderdag 11 maart 2010

Einde van de Digitale week...

12 maart betekent het einde van de digitale week 2010.
Als allerlaatste berichtje op Bib Bornems Digigids kan je leren om zelf een voki aan te maken.

Blijf onze Digigids volgen! De berichtjes worden misschien een beetje onregelmatiger gepubliceerd maar er volgen zeker nog nieuwe tips.

Vergeet ook geen facebookfan te worden van digitale week 2010 vóór 13 maart en maak kans op een Microsoft Software pakket!




En nu met ondertitels : "Hallo, mijn naam is Barak Obama. Wanneer mag ik eens naar Bornem komen? I love de Dodentocht. Ik hoop your bib is still the slimste bib then. Daag! Bye! "

maandag 8 maart 2010

DVD Themastand: Internationale Vrouwendag

Op 8 maart 1908 vond de eerste staking van vrouwen ooit plaats in New York. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden en wordt vandaag de dag nog steeds herdacht als dé Internationale Vrouwendag.

Tot 15 maart staat de DVD-themastand helemaal in het teken van de 102ste Internationale Vrouwendag met uitsluitend “sterke” vrouwen in de hoofdrol.

Boek van de week: Dieren eten / Jonathan Safran Foer

Tot enkele jaren geleden was Jonathan Safran Foer afwisselend vegetariër en vleeseter. Toen hij echtgenoot en vader werd, stelde hij zichzelf de vraag: waarom eten we dieren? En zouden we ze ook eten als we wisten hoe ze op ons bord terechtkomen?

In een briljante synthese van filosofie, literatuur, wetenschap en undercoverjournalistiek onderzoekt Foer in Dieren eten de verschillende verhalen die we onszelf vertellen om ons eetgedrag te rechtvaardigen – van folklore tot populaire cultuur, van familietradities tot westerse mythen – en laat hij zien hoe die verhalen onze onwetendheid in stand houden.
Dieren eten getuigt van sterke morele gedrevenheid en grote ruimhartigheid,voor mensen en voor dieren. Het is geschreven met de stilistische brille en creativiteit die Foers twee vorige boeken tot bestsellers maakten. Het resultaat is een prikkelend en uitdagend boek over de verhalen die ons verteld worden – en de verhalen die ons verteld moeten worden.
http://www.jonathansafranfoer.nl/

donderdag 4 maart 2010

Bib Bornems Digigids

Heb je je computer nog niet helemaal onder de controle en kan je best nog wat hulp gebruiken? Dan hebben wij goed nieuws want op 5 maart lanceren wij Bib Bornems Digigids!

De digigids is een online verzamelpunt van handleidingen over uiteenlopende computertoepassingen (zoals Word, Excel, Powerpoint...) en leuke internetsoftware (zoals sketchup, Library Thing, Netvibes,...). Je vindt er een gevarieerde mix aan stap-voor-stapgidjes, demo-filmpjes en gratis online handleidingen, keurig geklasseerd per onderwerp en voorzien van een klavertjescode (beginners-gevorderden-kenners). Zo kan je snel naar eigen smaak en niveau informatie oproepen.

Tijdens de digitale week (5-12 maart) verschijnt dagelijks een nieuw onderwerp op Bib Bornem Digigids. We hopen alvast dat je er digibeter van wordt!

Wie voor 13 maart via facebook fan wordt van Digitale week 2010 kan een gratis softwarepakket winnen!


maandag 1 maart 2010

Boek van de week: Superfreakonomics / Steven D. Levitt en Stephen J. Dubner

Uit de pers


• ‘SuperFreakonomics is niet alleen een boek vol verbazingwekkende ideeën, opzienbarend onderzoek en kwaliteitsjournalistiek, het is ook een verhaal over creativiteit en het op z’n kop zetten van gevestigd gedachtegoed. Nog beter dan Freakonomics!’– The Wall Street Journal

• ‘Levitt en Dubner hebben het opnieuw voor elkaar gekregen. Hun boodschap is nog plausibeler en samenhangender dan in Freakonomics!’.’ – Timesonline

• ‘Een buitengewoon boek. Lees het simpelweg van het begin tot het eind en je hebt gegarandeerd een geweldige tijd. Een pageturner.’ – Financial Times


Lees verder op www.freakonomics.com/blog
:

donderdag 25 februari 2010

DVD Thema stand

Het koude seizoen maakt stilaan plaats voor het natte seizoen. Hoogtij(d) dus voor enkele aanstekelijke film met als hoofdthema “water”.

-> Dvd thema stand


maandag 22 februari 2010

Boek van de week: Heer en meester / Edith Ringnalda

“Al wat beweegt zal in beweging blijven



Erop en/of eronder: een keus is er niet


Niets dat beklijft en alles zal verdwijnen


Je leven een vuurwerk… of niet”



Simon Vinkenoog



Vorig jaar overleed schrijver, dichter en performer Simon Vinkenoog. Hij werd 82 jaar.
Een man met een rijkgevuld leven. Levensgenieter, soms tot in het extreme toe. Begenadigd schrijver.
Edith Ringnalda was de laatste 20 jaren van zijn leven met hem gehuwd. Niets uitzonderlijks, zou je denken. En toch… er was het leeftijdsverschil van 26 jaar, Simon Vinkenoogs vijf vorige huwelijken hielden nooit lang stand èn hun liefde was en bleef zó intens dat het je haast onmogelijk lijkt!
Edith Ringnalda’s boek is een eerbetoon aan haar grote liefde. Ze begint met schrijven als Simon in het ziekenhuis wordt opgenomen in de laatste weken van zijn leven. Het werd een soort van dagboek doorweven met flashbacks van hun leven samen.
 

Het schitterend vormgegeven “Heer en meester” is een uitbundige ode aan een hevige liefde, maar legt tegelijk ook de schaduwzijden van de liefde bloot.

Ook boeiend:
de website van Edith Ringnalda
de website van Simon Vinkenoog

woensdag 17 februari 2010

Cd van de week: Peter Gabriel - Scratch My Back ****

Je kan van Peter Gabriel veel zeggen, maar niet dat hij een workaholic is. Zijn laatste reguliere cd dateert inmiddels van acht jaar geleden, en deze nieuwe bevat uitsluitend nummers die door anderen werden geschreven. Niettemin is Scratch My Back meer dan de zoveelste coverplaat, en dat heeft niet alleen met de verrassende songkeuzes te maken.

Gabriel liet zich voor de keuze van de songs bijstaan door zijn dochters en producer Bob Ezrin, en dat leverde en eclectisch en vaak behoorlijk eigentijds lijstje op.
Gabriels rauwe, doorleefde stem geeft deze cd een extra dimensie. Maar ook dat modern-klassieke arrangement werpt nieuw licht op songs die je eigenlijk al van binnen en van buiten dacht te kennen.

Het is een cd die er op papier misschien als een tussendoortje uitziet, maar zich in praktijk tot een van Gabriels meest ambitieuze projecten ontpopt.

maandag 15 februari 2010

Boek van de week: De barbaren / Alessandro Baricco



Baricco gaat na hoe dat nu precies in z'n werk gaat, zo'n inval van barbaren die het hoogstaande, het authentieke en het gecultiveerde uit een maatschappij halen, en drab en drek in de plaats brengen. Toon en woordgebruik ('barbaren') zijn bewust ironisch. Het is 'm Baricco immers vooral te doen om het ontmantelen van het cultuurpessimisme.

Subtiel zet hij de nostalgici in hun hemd die bij al hun gejammer het grotere geheel uit het oog verliezen. Hij haalt het voorbeeld van de stoomlocomotief en de paardenkoets aan: er kan gesomberd worden over het verdwijnen van de charmante viervoeter als courant vervoersmiddel, maar dat is 'het zielsverlies dat onvermijdelijk was om ruim baan te maken voor de ontwikkeling van een energie die naderhand niet meer als een barbaarsheid zou worden beschouwd'.

De originaliteit van zijn onderwerpen (Baricco wijdt onder meer beschouwingen aan de evoluties in de wijn- en voetbalwereld), zijn swingende manier van argumenteren, de nooit geforceerde argeloosheid waarmee hij van McDonald's naar Walter Benjamin en van Italiaans totaalvoetbal naar Beethoven en Bach springt: een plezier om lezen, dit essay.

Lees ook Baricco's interessante bio- en bibliografie op http://www.wikipedia.org/

maandag 8 februari 2010

Boek van de week: Een keukenmeidenroman / Kathryn Stockett

Een ontroerende roman, vol scherpte, humor en hoop, een tijdloos en universeel verhaal over grenzen respecteren en grenzen verleggen... Nu al uitgeroepen tot de verrassing van het jaar 2010. Al maanden op de New York Times-bestsellerlijst. Verschijnt in 16 landen.

Een keukenmeidenroman” is een opbeurende roman die speelt in Jackson, Mississippi, tijdens het ontstaan van de burgerrechtenbeweging, waar aan zwarte vrouwen de opvoeding van blanke kinderen werd toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Het is 1962 en Eugenia, bijgenaamd Skeeter, is na haar afstuderen weer thuis en wil schrijfster worden. Haar wordt aangeraden te schrijven over wat haar raakt. De 'toiletpolitiek' van haar beste vriendin Hilly verwart haar en maakt een gevoel van verzet tegen de onzinnige segregatie in haar wakker. Ze begint de verhalen te verzamelen van zwarte vrouwen. Het verhaal van Aibileen, die 17 blanke kinderen heeft opgevoed, maar haar eigen zoon heeft verloren bij een ongeluk terwijl de blanke bazen de andere kant opkeken. Het verhaal van haar vriendin Minny die ontslagen is omdat ze haar blanke bazin van repliek diende. Het boek dat Skeeter samenstelt met de hulp van Aibileen en Minny, bevat vele schrijnende en schokkende verhalen, maar geeft ook trots en hoop aan de zwarte gemeenschap, en het geeft Skeeter de moed om haar persoonlijke grenzen te verleggen.

Bekijk ook de site van de auteur:...

zaterdag 6 februari 2010

Dikke truiendag

Vrijdag 12 februari 2010 is het weer dikke truiendag.
Extra warm aankleden dan kan de verwarming een paar graden lager!

De bib gaat nu al eco met een themastand boordevol milieuadvies.
Laat je inspireren!

In de bib kan je ook gratis een energiemeter huren om het energieverbruik van je toestellen te testen. Vraag ernaar aan de balie...

maandag 1 februari 2010

DVD Thema stand

De website www.moviemistakes.com maakt ieder jaar een lijst bekend van fouten in alle grote bioscoopfilms. Zo bevatten kaskrakers als 'Troy', 'Spider-Man' en 'Lord of the Rings' meer dan 150 continuïteitsfouten.

Denkt u meer fouten te kunnen ontdekken? Op de Dvd-stand vindt u alvast enkele topfilms die ook bovenaan de foutenladder schitteren.

Boek van de week: Latte macchiato / Herman Konings


Het tweede decennium van de 21ste eeuw is aangebroken. We blikken met een gevoel van verse melancholie terug op de voorbije tien jaar en verheugen ons op een boeiend en wellicht bizar tweede tiental. Welke tijden zullen we beleven? Welke trends zullen ons handelen bepalen? Latte Macchiato is gelaagde koffie met melk. Maar het is ook een letterwoord, waarmee de waarden, ambities en drijfveren van de naoorlogse generaties anno vandaag in dit boek worden benoemd, verklaard en geïllustreerd. De Latte - waarden - van de interesse voor het Lokale tot de Ethische drijfveren - kenmerken de babyboomers, de eerste naoorlogse generatie. Macchiato - waarden - van Meerlagigheid, het bezitten van meerdere identiteiten, tot een steeds grotere Openheid - horen dan weer meer bij hun kinderen, babybusters. Boomers en busters staan vandaag tegenover elkaar, niet met getrokken messen, maar met een open vizier, nieuwsgierig naar wat andere generaties boeit en bindt. Bedachtzaam, maar zeker nemen babyboomers een aantal oriëntaties en drijfveren van hun kinderen over, en het omgekeerde gebeurt ook. Een echte latte macchiato laat zich immers smaken als de verschillende lagen in elkaar overvloeien.




Link: www.nxt.be

woensdag 27 januari 2010

Boek van de week: Laat de aarde draaien / Colum McCann

Op 18 november kreeg Colum McCann de Amerikaanse National Book Award voor zijn boek Let the Great World Spin.
Begin december verscheen Laat de aarde draaien, de vertaling van Frans van der Wiel.
De inwoners van Manhattan staren in het prille ochtendlicht van een zomerdag in 1974 vol ongeloof naar de Twin Towers, waar de onverschrokken koorddanser Philippe Petit rent, danst en springt tussen de torens, honderdtien verdiepingen boven de grond. Hij pleegt daarmee de artistieke misdaad van de eeuw, niet-wetend dat decennia later de torens doelwit zouden zijn van de aanslag van de eeuw. Ver daar beneden, in de maalstroom van de stad, veranderen de voorheen alledaagse levens van een groep heel verschillende mensen voorgoed.
In "Laat de aarde draaien" komen grote literaire thema’s als liefde, verlies, plicht en zingeving samen in een bruisend verhaal.


maandag 25 januari 2010

gedichtendag: jeugd

Weliswaar geen kookboek in de letterlijke zin des woords, maar wel heel bijzonder boek. Een soort doe-het-zelf-gedichtenboek voor kinderen. Woordkok heet het, en het is geschreven door Ton Honig en Sophie van Boven. ‘Woorden koken en zinnen bakken. Dat klinkt raar. Maar heb jij nooit een hartig woordje gewisseld, ongezouten de waarheid gezegd, een gepeperde brief geschreven, een melig verhaal verteld, een zoet gedicht verstuurd of een zure reactie gegeven?’
Maar het boek is ook bedoeld als poëzieproject. Kinderen kunnen namelijk meedoen aan de gedichtenwedstrijd op de website. Liefst een gedicht met een smaakje. Dus een zoet gedicht als je verliefd bent, een gepeperd gedicht als je boos bent op iets of iemand, een zuur gedicht als je ergens teleurgesteld over bent en natuurlijk niet te vergeten een melig gedicht als je in een lekker sukkelige bui bent.
Begint het al te sudderen? kom een flyer halen in de jeugdhoek en kook erop los!

dinsdag 19 januari 2010

“DE KILLER” is back!



Een strip onder het motto: iemand vermoorden tegen betaling is een job en een huurmoordenaar is ook maar een mens…

Dit 7de deel is een nieuw begin voor onze man die altijd alleen werkt en tegen betaling. De killer komt deze keer terecht in Cuba. Hij krijgt een opdracht, waarmee hij voor het eerst een gewetensprobleem heeft: hij zal moeten kiezen tussen zijn Amerikaanse opdrachtgevers en de Cubaanse regering.



Deze serie is in een vlotte stijl getekend en heel mooi ingekleurd. Er is een doorlopende verhaallijn en het loont meer dan de moeite om de 6 voorgaande delen nog eens te lezen.

vrijdag 15 januari 2010

Instructiefilmpje "Online Verlengen"

In volgend videofragment laten we zien hoe je bibliotheekmaterialen online kan verlengen.




http://www.bornem.be/bib

maandag 11 januari 2010

Boek van de week: Schemerzones / Gwy Mandelinck


Met Gedichtendag in het vooruitzicht: een poëziebundel als boek van de week!



Gwy Mandelinck was jarenlang de bezieler van de Poëziezomers van Watou. Nu is hij artistiek leider van Poëzie in dubbeltijd, een nieuw poëziefestival in Brugge; De eerste editie ervan loopt van 28 januari tot 23 mei 2010.                                    

Maar bovenal is hij een Vlaamse dichter waarop we trots mogen zijn.

Zijn nieuwe bundel “Schemerzones” is een ode aan het woord. De taal is uitgepuurd, grijpt aan, snijdt soms door merg en been. Alle gedichten zijn doortrokken van typisch West-Vlaamse zwijgzaamheid. Elk woord dat zich niet als onmisbaar aandient, blijft ongeschreven.

maandag 4 januari 2010

Boek van de week: "De val van Hippocrates" door Menno Lievens

Tijdens een wandeling in de bergen heeft de dertienjarige Liefco zijn broer naast zich in de afgrond zien storten. Mentaal is hij in de val meegesleurd en moet hij zijn leven vanuit de diepte weer opbouwen. Door te kiezen voor het beroep van arts probeert hij niet alleen vergeving te krijgen van zijn moeder, maar ook van zichzelf. Door gebrek aan opleidingsplaatsen is hij gedoemd basisarts te blijven en zijn vriendin raadt hem aan afscheid te nemen van de geneeskunde, maar Liefco wil het nog ‘n keer proberen. Het verleden blijft hem echter achtervolgen en hij raakt in verval. Verslaafd aan drank en seks komt hij op gespannen voet te staan met de ethiek van de medische beroepspraktijk. Als hij zijn optreden als arts onverwacht moet verdedigen, rijst opnieuw de vraag: is Liefco een schuldig mens?