donderdag 8 april 2010

Moemins van Tove Jansson

De Standaard brengt een artikel over Tove Jansson:
"Het Brusselse Stripmuseum wijdt een mooie tentoonstelling aan de schattige Moemin-trollen van de Finse schrijfster en illustratrice Tove Jansson.

Moomin is een uitzonderlijke tentoonstelling, want het gebeurt maar zelden dat het Stripmuseum (Belgisch Stripcentrum) een tentoonstelling houdt over een serie die in België amper bekend is. De voorbije jaren werden enkele kinderboeken van de Moemins (voordien de Moems) opnieuw in het Nederlands vertaald bij Clavis; tot zover hun roem in ons taalgebied. Het waren vooral hun internationale uitstraling en onweerstaanbare charme die het Stripmuseum aanzetten tot een expositie.

De Moemins hebben een grillig parcours achter de rug. Oorspronkelijk waren het kinderboeken, die de Finse Tove Jansson (1914-2001) kort na de Tweede Wereldoorlog begon te publiceren. Toen begin jaren 1950 de Engelse vertalingen van twee van die boeken veel succes kenden, overtuigde de krant Evening News Jansson om strips van de Moemins te maken. Met een dagelijkse oplage van liefst 12 miljoen was die Londense krant toen de grootste avondkrant ter wereld. Het duurde tot 1954 voor de eerste strook verscheen, want Jansson moest zich eerst de knepen van het stripvak eigen maken."

De oorspronkelijke kinderboeken vind je terug in onze bib. Tove Jansson won met deze boeken ook de Hans Christian Andersenprijs (ook wel de 'Nobelprijs voor de jeugdliteratuur' genoemd).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten