maandag 31 mei 2010

Boek van de week: Een reisgids voor het land der blinden / Filip Claus


Fotojournalist Filip Claus heeft het eerste overzichtsboek van zijn rijke carrière op de wereld losgelaten. De fotograaf werd een jaar geleden ontslagen bij De Morgen, maar is niet bij de pakken blijven zitten.


Het werk van Filip Claus gaat verder dan sociaal geëngageerde fotografie met een boodschap. De veelzijdigheid van zijn oeuvre komt mooi tot uiting in het overzichtsboek, dat de ondertitel Een reisgids voor het land der blinden draagt. Zo vertellen de foto’s die Claus maakte bij de reportages van buddy Filip Rogiers elk hun eigen verhaal. Het zijn beelden die meer zijn dan louter illustratie bij een tekst.

De meest iconische beelden blijven echter de portretten van politici: heb je ze één keer gezien, dan vergeet je ze nooit meer. Bekende voorbeelden zijn Bert Anciaux in chiro-uniform of Pieter De Crem op rollerblades. “Ik spot graag met mensen”, verklaarde Filip Claus grijnzend, “maar zonder ze belachelijk te maken.”

Ook bij vele andere foto’s is de fotograaf erin geslaagd om een zekere humor of speelsheid binnen het kader te brengen, hoe grauw het eigenlijke onderwerp ook was. Zo is er het beeld van Afghaanse vrouwen in hongerstaking waarbij de aandacht wordt getrokken door een spelend kind op de voorgrond. “Ik heb altijd springballen bij in mijn fototas”, onthulde Claus. “Dat werkt overal, zelfs bij kindsoldaten in Oost-Congo.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten