maandag 8 februari 2010

Boek van de week: Een keukenmeidenroman / Kathryn Stockett

Een ontroerende roman, vol scherpte, humor en hoop, een tijdloos en universeel verhaal over grenzen respecteren en grenzen verleggen... Nu al uitgeroepen tot de verrassing van het jaar 2010. Al maanden op de New York Times-bestsellerlijst. Verschijnt in 16 landen.

Een keukenmeidenroman” is een opbeurende roman die speelt in Jackson, Mississippi, tijdens het ontstaan van de burgerrechtenbeweging, waar aan zwarte vrouwen de opvoeding van blanke kinderen werd toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Het is 1962 en Eugenia, bijgenaamd Skeeter, is na haar afstuderen weer thuis en wil schrijfster worden. Haar wordt aangeraden te schrijven over wat haar raakt. De 'toiletpolitiek' van haar beste vriendin Hilly verwart haar en maakt een gevoel van verzet tegen de onzinnige segregatie in haar wakker. Ze begint de verhalen te verzamelen van zwarte vrouwen. Het verhaal van Aibileen, die 17 blanke kinderen heeft opgevoed, maar haar eigen zoon heeft verloren bij een ongeluk terwijl de blanke bazen de andere kant opkeken. Het verhaal van haar vriendin Minny die ontslagen is omdat ze haar blanke bazin van repliek diende. Het boek dat Skeeter samenstelt met de hulp van Aibileen en Minny, bevat vele schrijnende en schokkende verhalen, maar geeft ook trots en hoop aan de zwarte gemeenschap, en het geeft Skeeter de moed om haar persoonlijke grenzen te verleggen.

Bekijk ook de site van de auteur:...

1 opmerking:

  1. Maandag 19 april is Kathryn Stockett te gast bij de maandelijkse talkshow van WOMEN Inc. Kristien Hemmerechts zal haar hier interviewen over oa. vrouwenemancipatie en de rassenscheiding in de jaren '60. Ook is er ruimschoots tijd voor vragen uit het publiek. De talkshow vindt plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en is gratis te bezoeken. Zie voor meer info de website van WOMEN Inc.

    BeantwoordenVerwijderen