maandag 28 september 2009

Boek van de week: De gang naar Canossa / Tom Holland

In de tiende en elfde eeuw voerden de geestelijke en de wereldlijke macht een felle strijd om hegemonie. De scheiding tussen Kerk en Staat was daarna een feit.

In de tiende en elfde eeuw voerden de geestelijke en de wereldlijke macht een felle strijd om de hegemonie over het westen, een strijd waarbij ook de Vikingen uit het noorden, de Byzantijnen uit het oosten en de Mohammedanen uit het zuiden betrokken raakten. Toen die twee eeuwen voorbij waren was de weg vrij voor de renaissance van de twaalfde eeuw en voor de geboorte van het moderne Europa. De scheiding van Kerk en Staat was definitief een feit. Maar het had ook heel anders kunnen lopen.


Tom Holland beschrijft dit gevecht - waarvan de uitkomst lange tijd onzeker blijft - op zijn bekende meeslepende manier. Hoofdrolspelers zijn paus Gregorius VII en de Duitse keizer Hendrik IV. Belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor de wrede Denen Gaffelbaard en Knoet, de Normandiër Willem de Veroveraar, de verfijnde en wijze Byzantijnse keizerin Theophanu en de Egyptische kalief Al-Hakim. In deze onheilszwangere wereld zijn het Laatste Oordeel en het einde der tijden nooit ver weg…

Tom Holland (1970) is de bestsellerauteur van Rubicon en Perzisch vuur. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en worden overal met groot enthousiasme onthaald. Hij studeerde tweemaal cum laude af aan de universiteit van Cambridge en bewerkte Herodotus, Homerus, Thucydides en Vergilius tot hoorspelen voor de BBC. Zijn manier van schrijven maakt de behandelde, complexe thema’s toegankelijk voor een breed publiek.

vrijdag 25 september 2009

Het Filmfestival Gent heeft het volledige programma bekendgemaakt van de 36ste editie die loopt van 6 tot 17 oktober. Dit jaar ligt de festivalfocus op de Aziatische cinema. Voor vele filmkenners onbekend terrein, maar desondanks leverancier van enkele must see filmpareltjes. Op de menukaart van de bibliotheek staan enkele oosterse kaskrakers waarvan je na het bekijken sprakeloos achterblijft. Laat die westerse afkookels even links liggen en waag je aan een gedurfde oosterse filmmix overgoten met een sausje van animatie, horror, actie, thriller, romantiek of drama.

Uitzonderlijk, in het verlengde van het Filmfestival, stelden we een leuke filmquiz op die zich toespitst op het Aziatisch filmaanbod, beschikbaar in onze bib. Laat zien dat je ook op de oosterse markt thuis bent!


woensdag 23 september 2009

Sacrificium

Cecilia Bartoli, de Italiaanse mezzosopraan die vooral bekend is om haar barokmuziek en muziek van Mozart en Rossini, heeft een nieuw album uit. Op Sacrificium vertelt zij het muzikale verhaal van de castraten in al zijn schoonheid, glamour, controverse en wreedheid. Deze cd met 15 verloren gewaande barokjuwelen ligt weldra in onze rekken.
Hier alvast een voorsmaakje:

maandag 21 september 2009

Boek van de week: Zoete mond / Thomas Rosenboom


In Angelen, een (fictief) dorp aan de Rijn vlakbij de Duitse grens, ontstaat in 1966 een golf van dierenliefde, zijns ondanks veroorzaakt door de eenzelvige dierenarts Rebert van Buyten. Die bereikt zijn hoogtepunt wanneer een ontsnapte witte walvis de Rijn inzwemt en internationale mediagekte ontstaat. Reberts populariteit maakt hem tot een rivaal van de lokale excentriekeling Jan de Loper die teert op daden uit het verleden. Wanneer de walvis-hype voorbij is, is het ook gedaan met de dierenliefde en resteert zowel voor Rebert als de naar roem hakkende Jan de Loper de eenzaamheid van de buitenstaander. Zoals gewoonlijk bij Rosenboom is het menselijk streven tevergeefs en draaien de hoofdfiguren zich vast in hun obsessies, hetgeen leidt tot schuldgevoel en schaamte, al heeft de auteur dit keer meer compassie met zijn personages. Het fraai geconstrueerde, originele en bij vlagen zeer komische verhaal krijgt mythische trekken door de (op ware gebeurtenissen gebaseerde) idylle rond de walvis, die wat nadrukkelijk als waarschuwing van de natuur tegen menselijk gedrag wordt neergezet.

maandag 14 september 2009

Boek van de week: Het wintergewelf / Anne Michaels


Egypte 1964: de Engelse ingenieur Avery Escher redt de Aboe Simbel tempel maar ziet Nubië overstromen. De gebeurtenissen, de echo van de geschiedenis (Egyptische, recente Europese en Canadese, en persoonlijke geschiedenis) en de mensen rond Avery en zijn Canadese vrouw Jean, een botaniste die veel waarde hecht aan de natuur, zijn van grote invloed als hun relatie door een tragedie onder spanning komt te staan.
Anne Michaels, bekend van 'Verborgen verleden', heeft een uitgesproken, dan weer trage, dan weer krachtige poëtische stijl met veel associaties en verborgen betekenissen die iemand wel of niet ligt.
De roman is gebaseerd op gedegen onderzoek naar de bouw van de Aswan-dam en de gevolgen voor met name de Nubiërs; het leven in Engeland en Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna en het lot van de joden in het bijzonder; het leven in Canada vanaf de jaren '30 tot '70 en de gevolgen van de bouw van de St. Lawrence-dam.
Met zorg uitgegeven, goed vertaald, zorgvuldig geconstrueerd boek dat de geschiedenis van Nubië en de Poolse joden onder het Stalinisme indringend verhaalt en menselijke relaties exploreert.


Wil je meer weten over Anne Michaels, klik dan hier.

maandag 7 september 2009

Boek van de week: De bewaker / Peter Terrin


Twee mannen, strak in het uniform, bewaken de ingang van een buitengewoon gebouw: veertig luxueuze appartementen met vijfsterrenhotelbediening, bestemd voor de rijken der aarde. De ingang die zij bewaken is de enige en bevindt zich in de kelder, op de zwaarbeveiligde parkeerverdieping. De twee bewakers vormen de laatste linie van verdediging en houden wacht bij de liften; ze verlaten de kelder nooit, slapen om de beurt in een hok met een stapelbed. Wanneer op een dag op een na alle bewoners vertrekken, en kort daarop ook het bedienend personeel, weten zij niet wat er buiten, in de stad, in het land, gaande is. Hun enige bron van informatie is de man die zorgt voor hun bevoorrading. Maar ook voor hem zijn ze op hun hoede. Waarom draagt hij geen lederen schoenen en stropdas, zoals zij doen? En wat te denken van de aangekondigde, derde bewaker, die maar niet verschijnt? De bewaker is een spannende, bijwijlen absurde fabel over oorlog, lotsbeschikking en toewijding.

dinsdag 1 september 2009

Kinder- en jeugdjury

Begin oktober starten we weer met een nieuw seizoen kinder- en jeugdjury.

KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Hiervoor komen ze samen in leesgroepen waar ze praten over de boeken. Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, dan mag je je eigen rangorde opstellen. Wat vond je het beste boek, het tweede, enz.


In Bornem lezen we met 4 leeftijdsgroepen:
- Groep 3: 8-10 jaar
- Groep 4: 10-12 jaar
- Groep 5: 12-14 jaar
- Groep 6: +14 jaar

Leuke foto's en filmpjes van KJV Bornem tijdens vorig schooljaar vind je op onze facebookpagina.
Ben je tussen 10 en 14 jaar en heb je ook zin om mee te lezen, stuur dan een mail naar Katia, of kom even langs in de bib om je in te schrijven.