maandag 30 november 2009

Boek van de week


Een nieuw requiem / Jeroen Brouwers


In een bezwerende taal, hem eigen, kondigt Jeroen Brouwers het einde der tijden aan, dat zich niet langer afspeelt in een niet nader te bepalen toekomst, maar door de mens al volop in gang is gezet. Voor deze openbaring liet de schrijver zich inspireren door het tijdloze Dies Irae, de Gregoriaanse smeekbede waarmee de christenen al eeuwenlang hun doden uitgeleide doen. Mozart gebruikte de tekst als basis voor het meest aangrijpende deel uit zijn beroemde Requiem.

Bij de uitgever groeide de idee om aan dit belangrijke werk een picturaal element toe te voegen om het geheel tot een soort van totaalkunst te verheffen. Roger Raveel creeërde tien kunstwerken bij de tekst van Brouwers.

I Solisti del Vento en Muziektheater Transparant verwerkten "Een nieuw Requiem" met tekst en beeld tot een gelijknamige theaterproductie. De regie werd toevertrouwd aan Josse De Pauw. De première van deze spraakmakende voorstelling gaat deze maand in première in De Singel in Antwerpen en later volgt een tournee door Vlaanderen en Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten